Η Ελλάδα µετά τις εκλογές/. Δε συνιστά κίνδυνο αλλά ελπίδα για την Ευρώπη

Open as PDF-FileO πολιτικός σεισµός που συνέβη στην Ελλάδα, δεν είναι µόνο µια ευκαιρία για την ίδια τη χώρα που βρίσκεται ακόµα σε κρίση, αλλά και µία ευκαιρία για να επανεξεταστούν και να διορθωθούν οι οικονοµικές και κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ.

Προσυπογράφουµε για µία ακόµα φορά, την κριτική που πολλάκις εκφράστηκε όλα τα προηγούµενα χρόνια από πλευράς των συνδικάτων: Στους κατηγορηµατικούς όρους, υπό των οποίων δόθηκε η οικονοµική βοήθεια στην Ελλάδα, δεν άξιζε από την αρχή το προσωνύµιο „µεταρρυθµίσεις“. Τα δισεκατοµµύρια που διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα, χρησιµοποιήθηκαν κατά πλειοψηφία για την διάσωση του χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Ταυτόχρονα η χώρα οδηγήθηκε µέσω βάρβαρων πολιτικών λιτότητας στην µεγαλύτερη ύφεση και στο µεγαλύτερο δηµοσιονοµικό έλλειµµα στην ΕΕ. Το αποτέλεσµα ήταν µία κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούµενο για την Ευρώπη: Ένα τρίτο του πληθυσµού ζει σε συνθήκες φτώχειας, το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας αποδυναµώθηκε, ο βασικός µισθός µειώθηκε κατά 22%, οι συλλογικές συµβάσεις και το προστατευτικό νοµικό πλαίσιο για όσους έχουν ακόµα εργασία, αποσαθρώθηκαν και ιδιαίτερα τα κοινωνικά στρώµατα µε τις χαµηλότερες αποδοχές υπερφορολογήθηκαν.

Η ανεργία ανέρχεται τώρα στο 27% και στους νέους φτάνει το 58%. Πολλοί άνθρωποι στερούνται ακόµα και τα απαραίτητα, όπως τροφή, ρεύµα, θέρµανση και στέγη. Ένα µεγάλο κοµµάτι του πληθυσµού δεν έχει ασφάλιση υγείας και έχει πρόσβαση στην περίθαλψη µόνο σε περίπτωση επείγοντος. Το εκλογικό αποτέλεσµα είναι η έκφραση της πλήρης άρνησης του λαού, προς τις λανθασµένες πολιτικές.

Όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα, δεν είχαν καµία σχέση µε µεταρρυθµίσεις που θα στόχευαν στα πραγµατικά προβλήµατά της. Κανένα από τα δοµικά προβλήµατα της χώρας δεν λύθηκε. Αντιθέτως προστέθηκαν και άλλα. Ήταν µια πολιτική της αποδόµησης και όχι της ανοικοδόµησης. Οι πραγµατικές δοµικές µεταρρυθµίσεις που θα άξιζαν τον χαρακτηρισµό αυτό, ανοίγουν δρόµο για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αντί να διώχνουν την νέα και άριστα καταρτισµένη γενιά στο εξωτερικό. Οι πραγµατικές δοµικές µεταρρυθµίσεις καταπολεµούν τη φοροδιαφυγή. Οι πραγµατικές δοµικές µεταρρυθµίσεις, καταπολεµούν την πελατειακή πολιτική και τη διαφθορά στις δηµόσιες συµβάσεις.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει τα δικά της αναπτυξιακά πλάνα και σχέδια αναδόµησης, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν κοµµάτι ενός „ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων“, καθώς και να δηµιουργήσει το πλαίσιο ώστε τέτοιες προσπάθειες να ευοδωθούν. Τα συνδικάτα ζητούν το ίδιο εδώ και καιρό. Προκειµένου η χώρα να χαράξει νέους εναλλακτικούς δρόµους στον αντίποδα της λιτότητας και να αποκτήσει νέες κοινωνικές και οικονοµικές προοπτικές, πρέπει να γίνει µία ειλικρινής διαπραγµάτευση µε την ελληνική κυβέρνηση χωρίς εκβιασµούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους καταστροφικούς όρους µε τους όποιους εξασφάλιζε η απερχόµενη κυβέρνηση τη διεθνής δανειακή χρηµατοδότηση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιµείνει στην συνέχιση µίας πολιτικής εις βάρος του πληθυσµού, την οποία οι ψηφοφόροι απέρριψαν αδιαµφισβήτητα. Στο „Συνεχίστε έτσι!“ πρέπει να δοθεί ένα τέλος!

Η αποδοκιµασία των υπεύθυνων για την µέχρι πρότινος εφαρµοζόµενη πολιτική στην Ελλάδα είναι µία δηµοκρατική απόφαση που χρίζει σεβασµού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται µία δίκαιη ευκαιρία. Όποιος επιµένει στην συνέχιση της επονοµαζόµενης „µεταρρυθµιστικής πορείας“, επί της ουσίας, στερεί στον ελληνικό λαό το δικαίωµα του για έναν δηµοκρατικά νοµιµοποιηµένο, καινούργιο πολιτικό προσανατολισµό. Όποιος δε προσθέτει ότι ένας τέτοιος, νέος προσανατολισµός είναι δυνατός µόνο αν συνοδευτεί µε µια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επί της ουσίας λέει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσµοί δεν είναι συµβατοί µε τις δηµοκρατικές αποφάσεις των κρατών µελών. Έτσι ενισχύει κανείς τα ήδη ενδυναµωµένα εθνικιστικά ρεύµατα στην Ευρώπη.

Τα ήδη πολλάκις καταγγελθέντα και ακόµα αξεπέραστα ελλείµµατα δηµοκρατικής νοµιµοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν πρέπει να εδραιωθούν λόγω του περιορισµού της δηµοκρατίας στα κράτη µέλη. Όπως πολλοί από εµάς ήδη υποστήριζαν από το 2012, µε το σύνθηµα „Ας επανιδρύσουµε την Ευρώπη“, προκειµένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της η Ένωση, θα πρέπει να ενισχυθεί η δηµοκρατία σε αυτήν. Το ευρωπαϊκό εγχείρηµα δε θα ενισχυθεί µε δόγµατα λιτότητας, αλλά µέσω δηµοκρατικών πρωτοβουλιών από τη βάση για οικονοµική ανασυγκρότηση και κοινωνική δικαιοσύνη.

Για το καλό των ανθρώπων στην Ελλάδα, αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να στηριχθεί. Ταυτόχρονα στοχεύει στο να δώσει νέα προτάγµατα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Η ριζική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, πρέπει να αναχθεί σε ευκαιρία για µια δηµοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη!

Υπογράφουν:
eugr
[button color="blue" size="medium" link="http://www.europa-neu-begruenden.de/griechenland-nach-der-wahl-keine-gefahr-sondern-eine-chance-fuer-europa/aufruf-unterzeichnen/"]You may sign here[/button]